mintgroene-keuken-150x150In het kader van de voorjaarskriebels, hieronder een kort stappenplan hoe je je keuken kunt organizen.

Stap 1. Zorg voor voldoende werkruimte

  • Creëer extra werkruimte op het aanrecht door functionele opbergartikelen te gebruiken. Denk hierbij aan:
    • een magneetstrip voor je messen
    • een rails met S-haken voor je pannen of keukenhulpjes
  • Bewaar grote voorraden, apparaten die je incidenteel (1x per week) gebruikt of grote vazen in de bijkeuken, kelder of garage.
  • Gebruik de loze ruimte optimaal. Denk hierbij aan ruimte boven op de koelkast of keukenkasten, onder de keukenkastjes als je keuken op pootjes staat.

Stap 2. Zoek je nutteloze spullen uit

  • Conserven die over datum zijn. Kruiden zijn bijvoorbeeld maar een jaar houdbaar. Als het niet meer ruikt, zit er ook geen smaak meer aan.
  • Voorraad die je toch nooit gaat eten (denk de bijzondere ingrediënten uit je kerstpakket)
  • Spullen die kapot zijn zoals gebarsten borden, theekoppen met afgebroken oor, pannen met beschadigde antiaanbaklaag.
  • Alles waarvan je te veel hebt (denk aan al je cakevormen, verschillende koffiemokken of bierglazen, of het aantal lege bakjes/potjes).
  • Een junk-plek is een la, mand, bak of schaal met kapotte speelgoedjes, lucifers, paperclips, sluitclips voor vuilniszakken, paracetamolletjes, wasknijpers, batterijen, spaarzegels, verdwaalde lego of traktatiespeelgoedjes en al dat soort items. Beperk het aantal junk-plekken tot maximaal 1 en zoek deze plek 1 keer per maand uit.

Stap 3. Bewaar spullen bij elkaar en waar je ze gebruikt

  • Zet je serviesgoed vlakbij de afwasmachine, dan kun je het sneller uitruimen.
  • Ontbijtspullen bij elkaar op een dienblad of in een mandje, dan pak je in 1 keer alles om de tafel te dekken.
  • Bewaar de gebruiksaanwijzingen van al je keukenapparatuur bij elkaar in een archiefmap in plaats van tussen de gebruiksaanwijzingen van de televisie en computer.
FacebookTwitterPinterestGoogle+PrintEmail