back-to-school-150x150Nu de eerste herfstbuien alweer zijn gepasseerd en alle regio’s weer zijn begonnen met school is de vakantieperiode echt voorbij. Voor veel ouders het begin van een hectische tijd. Alle trainingen, sporten, clubjes en afspraakjes beginnen weer dus hieronder wat tips om zo snel mogelijk weer in de schoolroutine te komen.

 

1. LAAT JE NIET GEK MAKEN

Heeft je kind alles wat hij nodig heeft voor op school? Mooi, dat is het belangrijkste! Ga niet overhaast nieuwe schoenen, kleding en jassen kopen als dat nog niet gelukt is, dit kan gerust de komende weken of maanden nog gekocht worden. Bovendien wordt er nog een mooie nazomer voorspeld, dus zijn die winterlaarzen nog overbodig.

2. PLAN VOORUIT

Georganiseerd blijven is de sleutel tot goed gezinsmanagement. Drukke gezinnen hebben drukke planningen. Niet makkelijk om het overzicht te bewaren. Ga de uitdaging aan om voor het hele gezin een overzichtelijke planning op te stellen. Vermeld daarop alle afspraken, (buitenschoolse) activiteiten, (school)vakanties, uitjes, optredens, verjaardagen, afspraken met dokter en tandarts, verplichtingen, verjaardagspartijtjes en vergeet zeker niet ook je me-time te noteren. Deze planning geeft overzicht én rust in je hoofd, een heel (school)jaar lang. Maak hiervoor gebruik van een van de home of family planners. Gezinnig is een website waar je allerlei eigentijdse producten en inspiratie kunt vinden om het ‘management’ van je thuisfront praktischer aan te pakken. www.gezinnig.nl

3. DENK STRATEGISCH

Vermijd het over-programmeren van je kinderen en jezelf. Organiseer een gezinsvergadering en bespreek de planning en wensen met het hele gezin. Zorg dat er nog voldoende tijd overblijft voor huiswerk, quality time met het gezin, tijd om op adem te komen. Daar plukt iedereen de vruchten van.

 4. WERK SAMEN

Spreek met andere ouders, buren of vrienden af om te carpoolen naar de activiteiten van je kinderen. Maak ook hier goede afspraken en giet dit meteen in een overzichtelijke planning. Zo help je jezelf en ook andere ouders vooruit en zullen je kinderen geen enkele afspraak moeten missen.

5. WEES SLIM

Stel niet uit wat je meteen kunt doen. Tijdens de vakantie maakt het niet uit dat je wat later opstaat, dat het eten wat later op tafel komt. Daarom zal het tijdens de eerste weken van het schooljaar erg verleidelijk zijn om dingen uit te stellen, maar dat brengt je in deze drukke tijden geen stap verder. Pak dus aan wat je meteen (binnen 2 minuten) kunt doen, stel zo weinig mogelijk uit. Je zult heel wat meer gedaan krijgen met als resultaat minder stress en meer tijd voor de leuke dingen van het (gezins)leven.

 6. BEREID JE GOED VOOR

De rust tijdens een (school)ochtend heb je te danken aan een goede voorbereiding vooraf. Leg de avond voordien de kleren klaar voor jezelf en voor je kinderen, dek de ontbijttafel, maak de boekentassen en sportzakken op voorhand klaar, ruim je huis ’s avonds op, bereid zoveel mogelijk de lunch en versnaperingen van de dag erop voor. Vraag aan je kinderen en partner om hierbij zeker een handje te helpen. Bereid af en toe ook eens een extra portie soep of spaghetti en vries die in, dan heb je een voorraadje om op terug te vallen als het een keer te druk is en je geen zin hebt om te koken.

 7. DENK AAN JEZELF

Maak ook van je eigen welzijn een prioriteit en vergeet niet om ook tijd te maken voor jezelf. Sporten, lezen, een uitje met je partner… Het is belangrijk om je batterijen in deze drukke periode op te laden zodat je het hoofd kunt (blijven) bieden aan de vele uitdagingen van je actieve gezin. Leg je me-time in je agenda vast, want je hebt er recht op.

8. BLIJF KALM EN RELATIVEER

Verlies je gevoel voor humor niet. Als er ondanks al je voorbereidingen en opgewekte acties toch nog wat ‘misgaat’, word dan niet boos maar denk aan al die keren dat het wél goed ging. En… de volgende keer krijg je weer een nieuwe kans om het opnieuw met succes aan te pakken.

FacebookTwitterPinterestPrintEmail